PEUGEOT 9X8 HYPERCAR – DIZAJNUAR PËR GARA

PEUGEOT ka prezantuar veturën e re 9X8, gjeneratën e fundit të hyper veturave të garave, e cila do të debutojë në Kampionatin Botëror të Qëndrueshmërisë FIA (FIA VEC) në vitin 2022. Me një motor hibrid që lëviz me të gjitha rrotat, ky hyper - prototipi efikas përshtatet në mënyrë të përkryer me strategjinë e neo-performancës së PEUGEOT, e cila synon që si makinat e pasagjerëve ashtu edhe ato të garave të ofrojnë performancë të përgjegjshme. Puna e ekipit inxhinierik të PEUGEOT SPORT dhe PEUGEOT Design ka vazhduar si kurrë më parë për të prodhuar 9X8.


Pamja e gjerë dhe koncepti aerodinamik i PEUGEOT 9X8 u prezantua vetëm pas disa muajsh punë të palodhur së bashku nga inxhinierët e zhvillimit të udhëhequr nga Olivier Jansonnie, drejtor teknik i PEUGEOT Sport, dhe ekipi i projektimit të udhëhequr nga Matthias Hossann, udhëheqës i PEUGEOT Design.

PEUGEOT 9X8 do të ndjekë gjurmët e modeleve të famshme të brendit për veturat e distancave të gjata, PEUGEOT 905 dhe PEUGEOT 908, fitues të garës 24 orëvshe të Le Mans në vitin 1992, 1993 dhe në në vitin 2009.

Me 9X8, Peugeot po lanson një projekt origjinal për brendin në frymën e konceptit të neo-performancës, duke kombinuar performancën e lartë sportive, njohuritë teknologjike që mund të transferohen edhe tek modelet tjera, si dhe efikasitetin dhe përsosmërinë e dizajnit.

Rregulloret e reja „Le Mans Hypercar (LMH)“, të zbatuara nga FIA dhe ACO për të zëvendësuar kategorinë LMP1, ndikuan në adoptimin e kësaj qasjej të brendit. Duke ofruar fleksibilitet më të madh në trajtimin e sipërfaqeve aerodinamike, rregulloret inkurajuan një mënyrë rrënjësisht të ndryshme të të menduarit dhe projektimit të makinave inovative, më të hapura për ekipet e projektimit. Inxhinierët dhe dizajnerët shfrytëzuan këtë mundësi për të shpikur dhe zhvilluar procese të reja krijimi, në mënyrë që të thyejnë rregullat ekzistuese dhe të krijojnë PEUGEOT Hypercar, themeluesin e një stili të ri.

Sa i përket emrit, numri i parë 9 përfaqëson makinat e garave ekstreme të brendit, si modelet e distancave të gjata të PEUGEOT, 905 (1990-1993) dhe 908 (2007-2011), dy nga makinat origjinale të prodhuesit.

X-i tregon teknologjinë e lëvizjes me të gjitha rrotat (me katër rrota) dhe fuqinë hibride të hiperveturës së re PEUGEOT dhe kështu brendi zgjeron strategjinë e vetë të elektrifikimit në motorsport.

Sa i përket numrit 8, ky është një numër që është i pranishëm në të gjitha modelet bashkëkohore të PEUGEOT: 208 dhe 2008, 308, 3008, 5008 dhe sigurisht 508. 508 është zhvilluar së fundmi nga i njëjti ekip inxhinierësh dhe dizajnerësh si një hipermakinë dhe është modeli i parë që mban stemën PEUGEOT SPORT ENGINEERED.

DIZAJN QË TË LE PA FRYMË

“Unë e njoh cilësinë e punës dhe inovacionin e ekipeve PEUGEOT Design dhe PEUGEOT Sport, por më duhet të them se ata kanë arritur të më befasojnë me këtë 9X8 të bukur: kombinimi i një identiteti të fuqishëm të brendit me një profil kaq elegant dhe inovativ, është absolutisht i shkëlqyer”, tha Linda Jackson, CEO e PEUGEOT.

1 / 6

Si gjithmonë në PEUGEOT, puna jonë u frymëzua nga skica e një „mace të madhe“ që gati për të kërcyer, shpjegoi Matthias Hossann, menaxher i PEUGEOT Design. Ky qëndrim ka çuar në një kabinë që është pak e anuar nga jashtë. Në përgjithësi, PEUGEOT 9X8 ka të njëjtat shenja dizajni që mund të shihen në të gjitha modelet e brendit: është një veturë e sofistikuar, e mrekullueshme dhe elegante që përcjell një ndjenjë emocionionuese dhe dinamike.

Përveç formës së trupit dhe pamjes së përgjithshme, ekipi i projektimit punoi për të integruar shenjat e dizajnit specifik të brendit PEUGEOT në të gjitha detajet e performancës - me efikasitet optimal, sigurisht.

NUK KA KRAHË! RREGULLAT E LMHi (LE MANS HYPERCAR).

Në pjesën e pasme të PEUGEOT 9X8, elementë të skalitur me kujdes "strehojnë" dritat e pasme në formën e kthetrave të luanit, të cilat e rrethojnë një difuzer të gjerë dhe pjesa e sipërme pasqyron thënien me humor: "Ne nuk kemi nevojë për krahë të pasmë".

Rregulloret e reja Le Mans Hypercar (LMH) janë krijuar për të barazuar vektorët e performancës konvencionale, shpjegoi Olivier Jansonnie, drejtor teknik i programit WEC të PEUGEOT Sport. "Është emocionuese sepse tani ne duhet dhe na lejohet të shpikim, inovojmë dhe gjejmë mundësi për të gjeneruar performancë jashtë modeleve tradicionale." Kjo vlen veçanërisht për aerodinamikën. Rregulloret na lejojnë të kemi një element të vetëm aerodinamik të rregullueshëm, pa specifikuar se duhet të jetë krahu i pasmë. Llogaritjet dhe simulimet tona sugjeruan që ne mund të arrijmë nivele shumë të larta të performancës pa një krah të pasmë."

1 / 3

Mungesa e kësaj veçorie aerodinamike i dha liri dizajnit të formës së trupit të PEUGEOT 9X8, duke i dhënë atij një rrjedhshmëri të paparë tek veturat e distancave të gjata për shumë dekada. Kjo i lejoi projektuesit, partnerët e inxhinierëve, të skalitnin vëllime harmonike dhe dinamike dhe të krijonin sipërfaqe të gjera që lidhin panelet anësore ose të çojnë në harqet e rrotave të përparme.

NGASJE HIBRIDE HIPER-EFIÇENTE

Motori V6 me dy turbo 2.6 litra, 500 kW (680 hp), me pjerrësi 90° - motori me djegie të brendshme i PEUGEOT HYBRID4 500 kW që do të montohet në mes të pjesës së pasme të 9X8 - siç pritej, ka bërë kilometra të shumta gjatë testimeve të motorit që nga prilli i këtij viti.

Motori/gjeneratori elektrik 200 kW do të montohet përpara, ndërruesi me shtatë shpejtësi dhe bateria janë duke u montuar aktualisht, në mënyrë që të përputhet me orarin e vlefshmërisë së testimit. PEUGEOT Sport dhe Saft, një filial i TotalEnergies, përballen çdo ditë me një sfidë teknologjike së bashku me zhvillimin e përbashkët të një baterie me densitet të lartë dhe tension të lartë (900 volt).

LE MANS: NJË LABORATOR I MADH TESTIMI PËR PEUGEOT

Përveç efikasitetit aerodinamik, mekanik dhe elektronik, gara në nivelin më të lartë e vë në provë të gjithë ekspertizën inxhinierike të PEUGEOT dhe aq më tepër në 24 Orët e Le Mans - një test ekstrem i sportit - më shumë se kudo tjetër. 5400 km që përshkohen nga makinat e Le Mans në garën 24-orëshe me famë botërore janë pak a shumë të njëjtat kilometra që kalon një makinë e Formula 1 në një sezon të tërë. Prandaj kërkohet besueshmëri dhe efikasitet i palëkundur.

Linda Jackson thekson: "Përfshirja e PEUGEOT në garat në distanca të gjata shkon përtej vetë garave: është një laborator ekstrem testimi për PEUGEOT. Kjo shpjegon gjithashtu pse marrëdhënia jonë me Le Mans është kaq e fortë. Natyrisht, rezultatet sportive janë të rëndësishme, por ndoshta më e rëndësishme është vërtetimi i teknologjive tona dhe hulumtimi ynë në një garë 24-orëshe të zhvilluar në kushte më të mira garash. Në këtë mjedis konkurrues, ne po testojmë sistemin tonë hibrid dhe teknologjitë për të reduktuar konsumin e karburantit - dhe rrjedhimisht emetimet e CO2 - që jemi aktualisht duke e zhvilluar për modelet tona të prodhimit. Ekipet tona të PEUGEOT Sport janë krenare që kërkimet e tyre janë transferuar në veturat tona të prodhimit. Për klientët tonë, ky laborator testimi Le Mans është një garanci për cilësinë e veturave tona."

ÇFARË THONË SHOFERËT

“Nuk kemi parë kurrë diçka të tillë”, komentuan Loïc Duval, Jean-Eric Vergne, Mikkel Jensen, Kevin Magnussen, Gustavo Menezes, Paul Di Resta dhe James Rossiter. Të gjithë këta shoferë mezi presin të prapa timonit gjatë seancave të para të testimit, të cilat janë planifikuar paraprakisht të zhvillohen në fund të vitit.

1 / 7
PAUL DI RESTA

SKOCEZ, 35 VJEÇ, ISH-SHOFER I FORMULA 1 DHE KAMPION DTM NË vitin 2010

Të gjithë donin të dinin se si do të dukej një hipermakinë. Pra, këtu është! Shumë njerëz do të befasohen nga kjo pamje e guximshme, inovative dhe identiteti i jashtëzakonshëm i brendit.

Me hyrjen e kampionatit botëror në distanca të gjata, PEUGEOT hap një kategori të re, atë të neo-performancës.

Brendi po i rikthehet garave në distanca të gjata me një mundësi të jashtëzakonshme për të punuar në sport në formën e një motori hibrid benzinë/elektrik. Për më shumë se dhjetë vjet, PEUGEOT Sport ka dëshmuar zotërimin teknologjisë hibride-elektrike. 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED e merr filozofinë, teknologjinë dhe performancën e saj nga përvoja e fituar me PEUGEOT 908 Hybrid4 dhe veturën demonstruese PEUGEOT 908 HY, më pas me projektin PEUGEOT 208 HYbrid FE dhe PEUGEOT 230 që është lansuar së fundmi.

508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED sot përfaqëson punën që është bërë dhe mjeshtërinë teknologjike që është përdorur. Është një pasues i denjë i projekteve të sipër përmendura. ADN-ja e garave e PEUGEOT Sport dhe njohuritë teknologjike mund të shihen në këtë veturë, duke kombinuar nivele shumë të larta të performancës, vlera të kontrolluara të emetimit (46 g/km CO2) dhe një autonomi deri në 42 km në modulin plotësisht elektrik. .

LINJA E RE E INXHINIERISË PEUGEOT SPORT

Tregoni shpirtin tuaj estetik dhe inovativ pas timonit të PEUGEOT SPORT ENGINEERED 508 & PEUGEOT SPORT ENGINEERED 508 SW të ri dhe shijoni emocionin e performancës efikase, elektrike, të lartë me emetime të ulëta.